Beranda Internasional Raja Abdullah Minta Rakyat Malaysia Bersiap-siap Hadapi Resiko Banjir

Raja Abdullah Minta Rakyat Malaysia Bersiap-siap Hadapi Resiko Banjir

Raja Malaysia, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah. [Foto: Bernama]

Kuala Lumpur, aktual.com – Raja Malaysia Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah memerintahkan semua instansi pemerintahan di negeri jiran untuk mengantisipasi resiko banjir akibat angin muson timur. Raja pun menjelaskan antisipasi itu bukan hanya sekedar meminimalisir resiko banjir melainkan juga upaya memastikan distribusi bantuan kepada korban secara efektif dan tepat waktu.

“Setiap tahun pada bulan November, negara akan menghadapi resiko banjir. Baru baru ini, bagian Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) bahkan meramalkan Malaysia akan menghadapi resiko banjir besar. Saya ingin mengingatkan seluruh rakyat Malaysia untuk mempersiapkan diri dan melakukan antisipasi dalam menghadapi fenomena perubahan cuaca,” kata dia dalam sambutan peringatan Maulid Nabi 1444 Hijrah di Pusat Perdagangan Dunia Kuala Lumpur (WTCKL) di Kuala Lumpur, Sabtu (8/10) kemarin.

Raja kemudian menjelaskan upaya antisipasi ini sejalan dengan ajaran Islam yang dibawa Rasulullah SAW yang meminta umatnya untuk senantiasa melakukan antisipasi dalam menghadapi sejumlah kemungkinan di masa depan.

Dilansir dari Bernama, dalam kesempatan tersebut, Raja juga menganugerahkan Anugerah Perdana Maulidur Rasul 2023 kepada para pengurus Majelis Pendidikan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) Tan Sri Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir dan enam penerima penghargaan lainnya.

Keenam orang tersebut antara lain Pengarah Pusat Dialog Peradaban Universiti Malaya, Prof Datuk Dr Azizah Baharudin, Penerbit Eksekutif (Pengisian Kandungan Islam) Penyiaran Televisi TV3 & TV9 Ahmad Noor Sulaiman dan Pengurus Yayasan Zikay Datuk Mohd Khay Ibrahim.

Berikutnya, selebriti Mizz Nina atau Syazrina Azman dalam kategori Aktivis Kemanusiaan dan Chee Hoi Lan atas jasa dan tanggungjawab menjaga, membesar dan mendidik anak angkat beragama Islam.

(Megel Jekson)