Perdana Mentri Malaysia Anwar Ibrahim

Kuala Lumpur, Aktual.com – Perdana Menteri Malaysia Anwar Ibrahim mengadakan kunjungan resmi ke Singapura pada Senin (30/1) atas undangan Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong.

Kementerian Luar Negeri Malaysia dalam keterangan yang dikeluarkan di Putrajaya, Minggu, menyebut kunjungan tersebut akan menjadi kunjungan resmi pertama Anwar ke Singapura setelah menjabat sebagai Perdana Menteri (PM) Malaysia ke-10 pada 24 November 2022.

Kedua perdana menteri akan menyaksikan penandatanganan nota kesepahaman (MoU) untuk mempromosikan kerja sama di bidang data, keamanan siber dan ekonomi digital, serta penandatanganan dua kerangka kerja sama dalam ekonomi digital dan ekonomi hijau.

Selain bertemu dengan PM Lee, Anwar juga diagendakan bertemu dengan Presiden Singapura Halimah Yacob.

Dalam kunjungan tersebut, Perdana Menteri Anwar Ibrahim akan didampingi, antara lain oleh Ibu Negara Malaysia Wan Azizah Wan Ismail, Menteri Luar Negeri Malaysia Zambry Abd Kadir, Menteri Transportasi Anthony Loke Siew Fook, Menteri Perdagangan Internasional dan Industri Tengku Zafrul Abdul Aziz, Menteri Komunikasi dan Digital Ahmad Fahmi Fadzil.

Pada 2022, Singapura merupakan rekan dagang kedua terbesar bagi Malaysia dan terbesar di kawasan ASEAN, dengan nilai perdagangan mencapai sekitar Rp1.296,64 triliun.

Angka tersebut mengalami peningkatan sebesar 29,4 persen jika dibandingkan dengan tahun sebelumnya.

(Nurman Abdul Rahman)